Vulcanii noroiosi - Buzau

   La Berca, in Judetul Buzau vulcanii noroiosi pot fi intalniti pe o suprafata de 30 de hectare. Paclele Mici Cu o intindere de aproximativ 10 hectare, Paclele Mici adapostesc cei mai multi dintre vulcanii noroiosi, vulcani de dimensiuni mici dar cu forme dintre cele mai variate. 

Vulcanii de aici au inaltimi cuprinse intre 2 si 8 m, sunt deja formati, au craterele in forma de trunchiuri de con si din varful acestora curge “lava” . Lava (amestec de apa cu pamant), desi pare fierbinte datorita “bulbucilor” pe care ii face la suprafata, este rece; bulbucii sunt creati de gazele care ies cu putere la suprafata. Pe conurile vulcanilor noroiul curge siroaie, siroaie… acesta este adus din adancurile pamantului si impins zi de zi de gazele naturale catre gura conurilor, ulterior siroind catre baza acestora. “Lava” se usuca in timp si astfel peisajul de acolo este in continua schimbare. 

Datorita noroiului care iese permanent din adancuri, craterele se maresc de la zi la zi, ajungand deseori sa se uneasca intre ele si sa formeze guri imense de vulcani, uneori cu diamentru de 2-3 metri. Desi marginile craterelor par solide, acestea sunt foarte inselatoare; de cele mai multe ori acestea sunt incojurate de lava foarte usor intarita sau chiar de lava in miscare. Coordonatele GPS pentru Paclele Mici sunt: 45°21’30″N, 26°42’46″E.  










Comentarii

  1. desi peisajul pare mai degraba de pe alta planeta , pot sa spun ca mi-a placut la berca cand am vizitata vulcanii noroiosi . Pentru cazare in zonarecomand sa vizitai www.inchirierivacante.ro , :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare