24 mai 2010

Marea Neagra

Marea Neagră este o mare din bazinul atlantic, situată între Europa şi Asia, care se învecinează cu Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci se ajunge în Marea Azov, prin Bosfor în Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele în Marea Egee şi deci în Mediterană. Ea este un rest al Mării Sarmatice şi prezintă o serie de aspecte unice în lume.

Marea se întinde pe o suprafaţă de 423.488 km². Cel mai adânc punct se află la 2245 m sub nivelul mării în apropierea de Ialta. Mareele sunt în general de mică amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este în larg de 17-18 la mie, faţă de 24-34 la mie în alte mări şi oceane. În zona litoralului românesc salinitatea scade şi mai mult, în mod obişnuit fiind între 7 şi 12 la mie.

23 mai 2010

Energiile din Bucegi


Dupa cum stiti in Bucegi este un centru energetic foarte puternic, cine a fost acolo a vazut si a simtit, am sa postez cateva poze facute de mine acolo.11 mai 2010

Cetatea Colt - Castelul din Carpati - Romania


Cetatea Colţ dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică şi şi-a schimbat numele în Kendeffy.

Cetatea se aflǎ pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul judeţean DJ 686, la intrarea pe valea Râuşorului şi la 3 km distanţǎ de satul Râu de Mori.

Datorită aspectului cetǎţii şi toponimiei locurilor, se presupune cǎ acesta ar fi sursa de inspiraţie a romanului "Castelul din Carpaţi" de Jules Verne.

10 mai 2010

Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Romania

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, întemeiată în jurul anilor 106 - 110, a fost capitala Daciei romane, amplasată în Ţara Haţegului, la Sarmizegetusa, judeţul Hunedoara.

Este o aşezare distinctă de Sarmizegetusa Regia, cetatea de scaun a lui Decebal. Numele de "Sarmizegetusa" i-a fost adăugat de împăratul Hadrian în 118, pentru a simboliza că noua colonie romană prelua simbolic şi de drept, locul vechii capitale a statului dac.
La apogeul puterii sale, Ulpia Traiana avea circa 25.000 - 30.000 de locuitori, număr destul de mare pentru acea vreme. În anul 168 d.Hr a predat titlul de capitală municipiului Apulum, care depăşise ca importanţă vechea capitală.

7 mai 2010

Muntii Piatra Craiului - Romania

foto: Lary - Laurentiu Vasilescu

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum,ca si datorita frumusetii peisajului".

In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupând cca. 9894 ha. În 1952 (anul in care a fost înregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare.

In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.

Castelul Bran - RomaniaCastelul Bran se situeaza la mai putin de 30 km. de Brasov, pe soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung Muscel, prima capitala a Tarii Romanesti, acolo unde se intalnesc Muntii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.
Scurt istoric:
Cetatea Bran a fost construită pe o stâncă situată între Măgura şi Dealul Cetăţii, poziţia sa asigurând o panoramă deosebită atât spre valea şi dealurile Moeciului cât şi spre Ţara Bârsei. Necesitatea construirii cetăţii a fost impusă din considerente de ordin strategic şi economic. Cele strategice reliefate de expansiunea imperiului Otoman, care la jumătatea secolului XIV-a ajuns să ameninţe graniţele de sud-est ale Transilvaniei; cele economice date de drumul comercial ce trecea pe aici, unul din cele mai importante căi de acces ce lega Transilvania de Ţara Românească. Toate aceste argumente l-au determinat pe regele maghiar Ludovic I de Anjou să i-a măsuri de consolidare a trecătorii Branului. Cointeresaţi de ridicarea cetăţii au fost şi braşovenii dornici să-şi consolideze poziţia geografică, pe de o parte şi cea economică prin supravegherea drumului comercial ce trecea prin trecătoare, pe de alta. Aceste acţiuni comune se concretizează la 19 noiembrie 1377 când Ludovic I de Anjou acordă braşovenilor privilegiul de a construi cetatea „nesiliţi şi neconstrânşi ci de bună voie au promis în mod generos şi unanim de a construi un nou fort în Bran, de a-l face cu propriile lor osteneli şi cheltuieli şi de a tăia pădurea acolo în lung şi-n lat.” Remarcabil a fost faptul că la moartea regelui maghiar în 1382 cetatea era deja terminată.

6 mai 2010

Lacul Bucura - la 2040 m in Muntii RetezatLacul Bucura este un lac situat în Parcul Naţional Retezat din Munţii Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România.

Se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga şi Şaua Bucurei, fiind orientat în direcţia nord - sud, la altitudinea de 2040 m. Suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m şi lăţimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Lăţimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m³. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secundă. Populaţia piscicolă este autohtonă, în lac nefăcându-se populări artificiale.

Muntii Retezat - video

Muntii Retezat - Romania

Localizat în partea vestică a României, Retezatul este cel mai vechi parc naţional din ţară, fiind declarat prin lege în anul 1935. Parcul are o suprafaţă de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejată numită "Gemenele".

Relieful predominant glaciar, adăpostind peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adânc (Zănoaga 29m) şi cel mai întins (Bucura 8.86 ha.) (foto), atrage an de an numeroşi turişti, în special în sezonul de vară.

Cea mai mare pădure naturală de amestec din Europa se află la altitudini joase în aria strict protejată.

Munţii Retezat reprezintă centrul genetic European pentru Poa şi Hieracium. Populaţii viabile de carnivore mari, incluzând urşi bruni, lupi, pisici sălbatice, mistreţi, căpriori şi capre negre, populează zona, împreună cu un mare număr de carnivore mici, inclusiv 8 specii de muştelide.